NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida

TOCATS,.. PERÒ NO ENFONSATS!

08/07/2020

En temps com els presents, em ve a la ment la frase "No m'ho puc acabar"; en siguem conscients o no la pandèmia actual i totes les seves conseqüències han suposat la irrupció de canvis, i esdeveniments inesperats, nous i incòmodes. Alguns d'aquests han estat molt disruptius: afrontament a la malaltia, la mort d'éssers estimats, l'adversitat, la impotència, la distancia, la incertesa laboral i un llarg etcètera. El caràcter inesperat, i imprevist ens porta a confrontar tot això, i no és cosa fàcil, en absolut. La incertesa, la por al contagi i a la malaltia, els rituals de neteja, el desconfinament, la por a la mort de familiar i amics, els rumors, el trencament de la rutina..., posen a prova els nostres límits i poden anar minvant els nostres ànims i la nostra fortalesa. Precisament el que tot això comporta és ansietat, por, ràbia, gran tristesa, pensaments persistents, irritabilitat, intranquil·litat, que es van manifestant en conductes com són les dificultats per dormir, canvis en els nostres hàbits alimentaris, variacions no habituals del nostre estat anímic o senzillament no sentir-se bé emocionalment.



“La incertesa, la por al contagi i a la malaltia, els rituals de neteja, el desconfinament, la por a la mort de familiar i amics..., posen a prova els nostres límits.”




No és estrany doncs, que durant aquestes setmanes hagem experimentat qualsevol d'aquests fenòmens, tanmateix la seva persistència setmana a setmana i les variacions en la seva intensitat són aspectes que no hauríem d'ignorar ni minimitzar, ans tot el contrari, són el senyal d'alarma que hi ha quelcom que necessita ser atès, i que en cas de ser ignorat pot empitjorar i cronificar-se portant a un progressiu deteriorament de la nostra qualitat de vida i de les persones del nostre entorn.

Cal tenir en compte que les persones amb problemes psicològics (previs a l'estat d'alarma) poden estar més fàcilment exposades al sofriment emocional, però no oblidem que tothom hi estem exposats, i en aquests casos el millor es buscar ajuda professional amb les següents finalitats:

  1. Revertir aquest sofriment
  2. Prevenir la seva cronificació
  3. Adquirir eines i estratègies d'afrontament

Els temps presents estan "tocant" diversos aspectes de la nostra vida personal, laboral i familiar, però no permetem que això ens enfonsi, ens en podem sortir!



“les persones amb problemes psicològics (previs a l'estat d'alarma) poden estar més fàcilment exposades al sofriment emocional, però no oblidem que tothom hi estem exposats, i en aquests casos el millor es buscar ajuda professional”




Si has experimentat alguns dels símptomes descrits en l'article i observes que persisteixen i interfereixen en la teva vida, et volem recordar que val la pena buscar ajuda professional per tal que aquests no empitjorin. Des del servei de psicologia de NeuroLleida et podem ajudar. Truca'ns i t'informarem.

Joan Enric Vidal Pañella
Psicòleg de NeuroLleida
Núm. Col. 14831