NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida

Neurolleida, el servei de rehabilitació funcional d'aspid, atén 1.115persones.

16/05/2017

El nou Centre de Neurorehabilitació i Autonomia Funcional, que estarà a ple rendiment a la tardor, permetrà augmentar els programes i els usuaris

El nou Centre de Neurorehabiltació i Autonomia Funcional de l’Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida (ASPID), que es preveu que estigui a ple rendiment aquesta tardor, permetrà ampliar i iniciar nous programes de tractament grupals (rehabilitació funcional, deteriorament cognitiu lleu i demències relacionades amb la vellesa i el llenguatge i les habilitats comunicatives), posar en marxa la nova Unitat de Memòria, desenvolupar nous programes de formació per a professionals del sector sociosanitari i incrementar el volum de persones ateses, segons ha explicat avui Bibiana Bendicho, presidenta d’ASPID, en el decurs de la presentació del balanç 2016 de NeuroLleida, el Servei de Rehabilitació Funcional d’ASPID.

Bibiana Bendicho ha apuntat que “l’obertura del nou centre de neurorehabilitació neix de la necessitat d’atendre els nous casos de malalts neurològics provocats per l’envelliment de la població i per desenvolupar nous programes, sobretot dins de l’àrea de prevenció, que s’adreça a la població general i tenen l’objectiu de sensibilitzar, motivar i fomentar el desenvolupament de conductes i estils de vida saludables”.

Olga Gelonch, directora assistencial de NeuroLleida, ha informat que “el 16% de la població espanyola presenta alguna malaltia neurològica i que aquestes són responsables del 44% de la discapacitat per malaltia crònica”. També ha dit que “les malalties neurològiques són uns dels grups més costosos en l’àmbit sanitari i social i que l’augment de l’esperança de vida fa molt previsible l’increment de la freqüència d’aquestes malalties”.

Jordi Cortada, gerent de la Regió Sanitària de Lleida i de la Regió Alt Pirineu i Aran, ha agraït la tasca desenvolupada per ASPID, sobretot en l’àmbit de la prevenció, i ha corroborat que “els costos de suport i tractament de les malalties neurològiques són molt elevats”.

Resultats de l’any 2016

El servei NeuroLleida va atendre l’any 2016 un total de 103 persones amb discapacitat física derivada de patologies neurològiques (dany cerebral adquirit, malalties neurodegeneratives o neuromusculars, etc.), 29 més que l’any anterior. D’aquest total, 59 pacients van participar en algun dels programes de tractament; 35, van fer un estudi de valoració i diagnòstic, i 9, van dur a terme un estudi de valoració i posteriorment van iniciar el tractament.

El grup més nombrós de persones ateses va ser el de la franja d’edat compresa entre els 50 i els 59 anys, amb un diagnòstic de dany cerebral sobrevingut, concretament traumatisme cranioencefàlic (TCE) o ictus. Cal destacar també el tractament que du a terme últimament ASPID de les patologies del neurodesenvolupament, que afecten la població infantil, com és el cas de la dislèxia, la discalcúlia, el trastorn d’atenció amb hiperactivitat, els trastorn de la comunicació i l’autisme.

Per diagnòstics, el 76% dels pacients atesos són persones amb afectacions d’origen neurològic —que corresponen en la majoria de casos a pacients amb dany cerebral (ictus, traumatismes cranioencefàlics, tumor cerebral, deteriorament cognitiu lleu, etc.)—, seguits dels pacients amb afectacions psiquiàtriques (el 10%), reumatològiques i traumatològiques (ambdues amb el 7%). Els serveis més utilitzats han estat el de neuropsicologia (71 casos), fisioteràpia (41), logopèdia (15), psicologia (8) i teràpia ocupacional (7).

En total, NeuroLleida va donar servei l’any passat a unes 1.115 persones, sumant les persones que es van beneficiar del servei de neurorehabilitació (103) i les que van participar en l’àrea de prevenció, que inclou el programa multicomponent preventiu “Gent activa, ment en forma” (180) i en el cicle de conferències –un total de 36 en 22 localitats de Lleida– en neuroprevenció “Les claus de l’envelliment saludable” (832).

NeuroLleida, servei posat en marxa el 2012, està especialitzat en la valoració, tractament i assessorament de disfuncions físiques, cognitives, emocionals o de conducta. Aquest tractament, que pot ser de tipus intensiu o de manteniment, es fa sempre en col·laboració amb la família del pacient. Els tipus d’actuacions desenvolupades són exploracions neuropsicològiques, tractaments (individuals o grupals) i accions de prevenció i sensibilització (xerrades i accions puntuals). El seu objectiu bàsic és minimitzar la discapacitat que pot presentar la persona i ajudar-la a aconseguir el nivell més alt possible d’autonomia funcional i de satisfacció personal per mitjà de la intervenció sobre les capacitats alterades.

El servei de neurorehabilitació d’ASPID té convenis amb diferents universitats (Universitat de Lleida, Universitat Oberta de Catalunya i Institut Universitari Guttmann) amb l’objectiu de facilitar que els seus alumnes hi puguin fer les pràctiques.

Servei de premsa ASPID: tel. 973 22 15 96 / 675 82 89 82