NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida

Acte de cloenda de la celebració del 10è aniversari de NeuroLleida

20/02/2023

El passat dijous 16 de febrer la dra Anna Carnes va impartir la conferència "Què en sabem de nou sobre el deteriorament Cognitiu Lleu i la Malaltia d'Alzheimer?" a l'Aula Magna de la Universitat de Lleida en el marc de l’acte de cloenda de la celebració del 10è aniversari de NeuroLleida.

La minimització dels factors de risc de l’Alzheimer pot endarrerir l’aparició de la malaltia, que actualment afecta un 2,5% de la població de l’estat espanyol (1.200.000 persones, unes 11.000 a la demarcació de Lleida). Un control efectiu dels factors de risc podria reduir de 115 a 9,2 milions les persones que —segons les previsions actuals— poden estar afectades per Alzheimer l’any 2050, segons ha explicat Anna Carnes, psicòloga especialista en psicologia clínica i neuropsicòloga de la Unitat de Trastorns Cognitius de l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida. 

Anna Carnes ha centrat la conferència en els aspectes més actuals del diagnòstic precoç i el tractament del Deteriorament Cognitiu Lleu i la malaltia d’Alzheimer. 

Els avenços dels darrers anys en els biomarcadors estan sent determinants per detectar la malaltia d'Alzheimer prodròmica, en les fases prèvies a la instauració de la demència, i això resulta especialment rellevant per poder iniciar el tractament el més aviat possible. Així mateix, també ha explicat que “després de 20 anys d’estudis, s’està avançant molt en les proves de nous fàrmacs contra l’Alzheimer desenvolupats als EE.UU. i que semblen efectius atacant les causes de la malaltia”. L’avantatge dels nous fàrmacs, que arribaran al nostre continent un cop hagin estat aprovats per l’Agència Europea de Medicaments, “és que ataquen les causes de la malaltia, no són simplement pal·liatius, la qual cosa facilita que s’endarrereixi l’evolució de la mateixa”. 

La conferenciant també ha fet èmfasi en l'evidència científica de l'efectivitat del tractament no farmacològic en el deteriorament cognitiu lleu i la malaltia d'Alzheimer, explicant que els resultats més efectius s'obtenen de la combinació de l'estimulació cognitiva amb activitat física i altres teràpies d'estimulació, que afegides als fàrmacs aprovats per l'Alzheimer, permeten endarrerrir la progressió de la malaltia. Finalment, en relació a la prevenció de la malaltia, ha explicat la importància del control dels factors de risc, com són la tensió arterial alta, el tabaquisme, el colesterol, així com la rellevància de la dieta mediterrània, i la pràctica d'activitats d'estimulació cognitiva i activitat física, que augmenten la reserva cognitiva de la persona i endarrereixen l'inici del deteriorament.

L'acte de cloenda de la celebració ha estat presidit per Antoni Montardit, vicepresident d'ASPID, i per Raül Llevot, delegat de la Conselleria de Salut a Lleida.


Amb motiu del 10è aniversari, Neurolleida ha programat durant els darrers mesos diversos actes commemoratius, com la presentació oficial de les dades d’aquests 10 anys de funcionament, un vermut lúdic i la conferència d’aquesta tarda. Aquestes activitats han tingut el triple objectiu de commemorar els deu anys de funcionament del servei, de reconèixer la tasca dels professionals i dels usuaris implicats i de sensibilitzat la ciutadania en els valors de la normalització i la inclusió socials de tots els col·lectius que pateixen alguna discapacitat o afectació, en aquest cas neurològica.

Neurolleida té l’objectiu d’oferir tractament de neurorehabilitació a persones que han patit una afectació neurològica, així com promoure la prevenció d’aquest tipus d’afectacions i portar a terme activitats de formació per als professionals del sector. 


En aquests 10 anys de funcionament han passat pel servei més de 2.000 participants, entre usuaris atesos, assistents a activitats preventives i professionals inscrits en propostes formatives, i que s’han portat a terme un total de 22.234 sessions. El nombre d’usuaris atesos anualment en l’àrea de neurorehabilitació ha anat creixent i s’ha multiplicat per 5, passant dels 41 pacients de l’any 2012 als 212 de l’any passat. Formen l’equip de Neurolleida 11 professionals de neuropsicologia, fisioteràpia, logopèdia, teràpia ocupacional, psicologia i psicopedagogia, tots ells especialitzats en el tractament i diagnòstic d'alteracions en el sistema nerviós central.