NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida

Quin és el moment de visitar un psicòleg?

27/04/2017

Anar al psicòleg. A vegades no veiem clar donar el pas per anar a veure aquest professional  ja que potser pensem que els nostres problemes no son tan importants o que per si sols ja s’aniran resolent, prendre la decisió de visitar al psicòleg ens pot generar inseguretat i molts dubtes, però sabem realment en què ens pot ajudar?


Per quins motius puc anar al psicòleg?

A vegades en la nostra  vida es poden presentar situacions o esdeveniments que sentim ens posen a prova i ens fan dubtar de les nostres capacitats, de les nostres forces o fins i tot de la nostra integritat personal.  Això genera malestar psicològic i sovint, sentir que ens trobem en un carreró que sembla no tenir sortida. Els motius poden ser varis, però ens pot ajudar a prendre aquesta  decisió tenir en compte  que el que  necessitem és  suport, assessorament, orientació i ajuda per enfrontar-nos amb efectivitat a determinats problemes de la vida, a més de consol i consell.


Què és el malestar psicològic?

És aquella condició en què experimentem que quelcom no acaba de rutllar bé en la nostra vida, que quelcom no acaba d’encaixar, i aquest malestar pot anar derivant cap al sofriment i el dolor emocional.  De fet si ens fem un tall o una lesió experimentem  dolor, de la mateixa manera, determinades circumstàncies  ens poden generar sofriment  psicològic.  En aquestes situacions experimentem emocions com la ràbia, la tristesa, la por, molts cops acompanyades d’ansietat, que no acaben de desaparèixer i  estan constantment acompanyant-nos.


Experimentar aquestes emocions és negatiu?

El fet d’experimentar por, ràbia, tristesa, sofrir ansietat, de per si no és negatiu, ni cap signe de debilitat; de fet aquestes emocions ens estan donant una informació molt important sobre nosaltres mateixos: ens diuen quelcom no funciona bé i que és important buscar-hi una solució. El que si resulta perjudicial, és ignorar-los esperant que per si sols desapareguin, ja que probablement aniran empitjorant i generant-nos més sofriment.



Cal que donem importància als nostres problemes personals i al nostre sofriment, per si sols no desapareixeran, més aviat empitjoraran. El psicòleg és el professional qualificat que seguint una metodologia científica ens ajudarà a superar els obstacles i les dificultats i sentir-nos més satisfets amb la nostra vida.




Com puc saber quin és el millor moment per anar al psicòleg?

Si ens fem  un tall que no acaba de cicatritzar i que a més ens  genera dolor i malestar constant, dubtaríem d’anar a fer una visita al metge? Segurament que no, doncs el malestar i el sofriment psicològic i emocional tenen la mateixa importància i necessiten ser atesos pel professional qualificat, que és el psicòleg. Sentir que estem malament i que és com si no fóssim nosaltres mateixos,  que els problemes personals no s’acaben de resoldre com desitjaríem  o que no tenen sortida, són indicadors suficient per decidir concertar una visita.


Però... per donar suport, orientació o consell ja ho pot fer un bon amic, oi?

Certament un bon amic ens pot aconsellar i donar-nos suport,  però per determinats problemes això per si sol no serà suficient. El psicòleg és un professional  que disposa de la formació i capacitats per ajudar-nos a analitzar i entendre com funcionen els problemes que ens amoïnen i ens fan patir, proporcionant-nos estratègies i recursos per afrontar i aprendre a solucionar-los. Això ens farà ser més conscients i més segurs de nosaltres mateixos.   


Anar al psicòleg significa que sóc una persona dèbil o que estic molt malament?

Anar al psicòleg no implica debilitat ni ser una persona que no  sap resoldre els seus problemes, perquè  totes les persones tenim els nostres límits i podem ser víctimes de decisions errònies i de la mala sort.  Decidir buscar un professional de la psicologia és reconèixer  la nostra vulnerabilitat i el nostre sofriment per tal de donar-hi resposta. Tots tenim dret a sentir-nos satisfets amb nosaltres mateixos,  gaudir de la vida i  buscar aquells recursos que ens poden ajudar a aconseguir-ho.