NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida

Aspid posa en marxa el projecte “aprenent a viure després d’un ictus”

02/11/2020

El programa que gestiona Neurolleida vol optimitzar la prevenció i neurorehabilitació de persones afectades per ictus i les seves famílies

Amb el títol Aprenent a viure després d'un ictus”, ASPID desenvoluparà un projecte destinat a oferir un programa complet de prevenció i neurorehabilitació per a persones afectades per ictus i les seves famílies.

Enguany l’entitat lleidatana està atenent, a través dels seus diferents serveis (NeuroLleida, Centre de Dia, serveis domiciliaris, grups suport, etc.), un total de 38 persones afectades d’ictus. El servei de neurorehabilitació té cura, concretament, de 13 usuaris.

El programa que gestiona Neurolleida es podrà portar a terme gràcies a la partida de 37.000 euros aportada pel BBVA dins la convocatòria solidària llançada per la gestora de fons BBVA Asset Management. ASPID ha estat una de les 20 entitats guanyadores de la segona edició del premi, convocat per BBVA Asset Management a fi d’atorgar el 25% del total de la comissió de gestió dels fons BBVA Futur Sostenible ISR a projectes solidaris.

Cal recordar que, en el marc del Dia Internacional de l’Ictus, celebrat ahir dijous, Neurolleida va portar a terme una conferència online que es va fer amb la col·laboració de l'Aula d'Extensió Universitària de la Comarca de les Garrigues. La xerrada, centrada en el tema de la “Detecció, prevenció i Rehabilitació de l’ictus”, va servir per explicar què és l'ictus i quins son els factors de risc que l’afavoreixen, així com per donar pautes per prevenir-lo i també per saber detectar-lo i actuar ràpidament.


Característiques del projecte

El projecte Aprenent a viure després d'un ictus” contemplarà, d'una banda, el desenvolupament d'una campanya de prevenció primària a partir de conferències impartides per una neuropsicòloga i dirigides a la població en general i especialment a persones en situació de risc. En aquestes sessions informatives s’explicaran els hàbits de salut que protegeixen a l'aparició d'un ictus, quins són els signes d'alerta per detectar un ictus i com actuar davant d'un cas d'ictus. Aquesta campanya es desenvoluparà en coordinació amb els centres de salut i els ajuntaments de capitals de comarques de la demarcació de Lleida.

En segon lloc, es portaran a terme diferents programes de neurorehabilitació funcional a persones afectades per un ictus, a partir de sessions individuals o de grup. S'efectuaran sessions de tractament individual de rehabilitació física, cognitiva i/o logopèdia per a pacients que hagin finalitzat el tractament en la xarxa pública; al mateix temps, es desenvoluparan programes d'intervenció en grups reduïts i especialitzats en rehabilitació funcional, física, cognitiva i / o logopèdia dirigits a pacients que estiguin en una fase crònica. Tot aquest ventall de tractaments estaraà complementat amb activitats de suport social i psicològic per als afectats i les seves famílies.

Els programes estaran desenvolupats per un equip especialitzat en neurorehabilitació compost per tècnics de neuropsicologia, fisioteràpia, logopèdia, teràpia ocupacional i treball social.

ASPID va posar en marxa l'any 2012 NeuroLleida amb la finalitat de ser el servei de rehabilitació funcional especialitzat en la neurorehabilitació de persones afectades per una afectació o lesió neurològica a Lleida.


L’ictus, primera causa de discapacitat

Dins el ventall de les lesiones cerebrals, cal destacar l'ictus pel seu nivell d'incidència en la població i els casos van en augment, atenent a l'envelliment progressiu de la població però també a causa de l'estil de vida en la nostra societat actual. L'Ictus és la primera causa de discapacitat en les persones adultes, i pot provocar dèficits motors, cognitius, pot afectar la comunicació, a la visió, a la personalitat o al comportament, minvant seriosament la qualitat de vida tant en les persones directament afectades com en les seves famílies.

A nivell d'incidència en la població, en el nostre medi es produeixen anualment 187 casos d'ictus per cada 100.000 habitants. Es preveu que aquesta incidència s'incrementi un 35% en els propers anys a causa de l'augment de l'esperança de vida de la població.

Els estudis informen que el 50% de supervivents a un ictus quedaran amb dèficits residuals i requeriran assistència en les activitats de vida diària i un 30% de pacients quedaran amb seqüeles significatives. Al voltant d'un 75% requerirà actuacions de rehabilitació després de l'ictus.