NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida

ASPID impulsa una unitat d'atenció als infants amb malalties neurològiques

17/05/2019

NeuroLleida, el Servei de Rehabilitació Funcional de l’entitat lleidatana, va atendre l’any passat 1.440 persones, entre pacients i població d’edat avançada

NeuroLleida, el Servei de Rehabilitació Funcional d’ASPID, s’ha fixat com a objectiu prioritari impulsar enguany la Unitat d’Atenció Infantil i Juvenil, que es va crear el segon semestre del 2018 arran de la gran demanda de la població. Aquest és un servei especialitzat en l’atenció de nens i adolescents de 0 fins als 16 anys que presenten dificultats cognitives, de la parla o la conducta, i a les seves famílies.

La logopeda d’ASPID, Alba Sánchez, ha explicat en el decurs de la presentació del balanç 2018 de NeuroLleida que la Unitat d’Atenció Infantil i Juvenil aborda trastorns específics de l’aprenentatge (dislèxia, discalcúlia i disgrafia), trastorns de l’espectre autista, dany cerebral, trastorns de la comunicació (del llenguatge, fonològic, etc.), trastorns de la parla i la deglució (dislàlies, deglució atípica, disfàgia, etc.), trastorn per dèficit d’atenció amb o sense hiperactivitat, trastorns del comportament i trastorns de l’estat d’ànim (depressió, ansietat, etc.).

Alba Sánchez ha dit que la principal dificultat del servei es fer la valoració i que, un cop aconseguida, es passa a la intervenció, que consisteix en l’aplicació d’un programa de tractament integral destinat a la millora de les àrees deficitàries que incorpora també la família, l’escola i els especialistes en tot el procés terapèutic. Cal dir que la Unitat d’Atenció Infantil i Juvenil es va estrenar el 2018 amb 10 pacients (bàsicament amb problemes d’aprenentatge, com la dislèxia) i que enguany es preveu atendre el doble de joves pacients. El servei consta d’un equip professional format per quatre persones entre psicòlegs, neuropsicòlegs i logopedes.

També s’ofereixen xerrades a escoles i altres centres educatius (sobre els trastorns de la parla i l’alimentació, del llenguatge, del desenvolupament infantil i la dislèxia) i s’organitzen activitats complementàries. Així, les XXIV Jornades Tècniques d’ASPID, que tindran lloc al novembre, se centraran en “El trastorn específic de l’aprenentatge: Abordatge des de l’escola, la família i els terapeutes”.

La presidenta d’ASPID, Bibiana Bendicho, ha donat les gràcies a les diferents institucions i a les empreses col·laboradores per un suport que fa possible que ASPID pugui oferir diferents serveis per millorar la qualitat de vida de les persones afectades per malalties neurològiques. També ha agraït el suport dels ajuntaments i dels consells comarcals per poder donar cobertura als usuaris de les diferents comarques lleidatanes.

De la seva banda, la delegada territorial de Salut a Lleida, Divina Farreny, ha esmentat el compromís de les institucions per reforçar les sinergies amb entitats com ASPID, que ofereixen eines a la població per tal d’abordar les malalties neurològiques i ha felicitat ASPID per l’impuls a la nova Unitat d’Atenció Infantil i Juvenil.

Resultats de l’any 2018

La directora assistencial de NeuroLleida, Olga Gelonch, ha explicat que el servei NeuroLleida va atendre l’any 2018 un total de 121 persones amb discapacitat física derivada de patologies neurològiques (dany cerebral adquirit, deteriorament cognitiu i demències, trastorns de moviment, patologies de la medul·la espinal, malalties de la motoneurona i patologies del neurodesenvolupament), un 12,5% més d’usuaris que l’any anterior. Cal destacar que en els últims quatre anys hi ha hagut una progressió ascendent de gairebé el 40%.

D’aquest total d’usuaris del 2018, 81 pacients van participar en algun dels programes de tractament; en 29 casos es va fer en un estudi de valoració i diagnòstic, i en 11 més un estudi de valoració seguit de l’inici del tractament. Es van atendre pacients de 5 fins als 94 anys, amb una mitjana d’edat de 51 anys, i el grup més nombrós de persones ateses va ser el de la franja d’edat compresa entre els 46 i els 65 anys.

Per diagnòstics, el 69% dels pacients atesos són persones adultes amb afectacions d’origen neurològic —que corresponen en la majoria de casos a pacients amb traumatismes cranioencefàlics, ictus, Alzheimer, fibromialgia, lesió medul·lar i mielopatia, etc.)—, seguits dels pacients amb afectacions traumatològiques (el 15%), psiquiàtriques (el 9%) i de l’àmbit infantil (el 7%).

Els serveis més utilitzats han estat el de neuropsicologia (49 casos), fisioteràpia (42), logopèdia (19), psicologia (15), programes grupals interdisciplinaris (15) i teràpia ocupacional (11). Durant l’any 2018 es van dur a terme un total de 1.697 sessions de tractament individual (bàsicament de fisioteràpia i neuropsicologia) i programes grupals de rehabilitació funcional (té l’objectiu de retardar el procés de les malalties cròniques i va tenir 9 participants) i d’estimulació cognitiva terapèutica (es va iniciar l’any 2018 i va aplegar 7 persones), taller d’habilitats comunicatives (4 usuaris), de logopèdia neurològica (10 participants), d’estimulació lingüística i comunicativa (16 usuaris).

Treballant en la prevenció

Pel que fa a l’àrea de prevenció, que s’adreça a la població general a partir dels 50 anys, inclou els programes de millora de la memòria (amb un total de 346 participants) i els cicles de conferències de neuroprevenció. El programa multicomponent preventiu “Gent activa, ment en forma” va aplegar 180 participants el curs 2017-2018 i 20, el curs 2018-2019, mentre que els cursos de millora de la memòria van rebre el curs 2017-2018 un total de 60 participants del Segrià i la Noguera i el curs 2018-2019, 80 usuaris de les Garrigues i la Noguera.

Quant als cicles de conferències “Cuida’t, mou-te, pensa i somriu: les claus de l’envelliment saludable” i “La salut és gran!”, es van dur a terme 54 sessions de neuroprevenció en diferents municipis de les comarques de la Noguera, l’Urgell, les Garrigues i el Segrià, amb la participació de 973 persones.

NeuroLleida, 7 anys en funcionament

NeuroLleida, Servei de Rehabilitació Funcional d’ASPID posat en marxa el 2012, està especialitzat en la valoració, el diagnòstic, el tractament i l’assessorament de qualsevol disfunció física, cognitiva, emocional o de conducta que tinguin les persones adultes i els infants que pateixen alguna patologia d’origen neurològic.

El servei atén persones amb dany cerebral adquirit (traumatismes cranioencefàlics, ictus, tumors cerebrals, anòxia cerebral i encefalitis), deteriorament cognitiu i demències (deteriorament cognitiu lleu, Alzheimer, demència vascular, demència cossos de Lewy i demència frontotemporal), trastorns de moviment (Parkinson, parkinsonismes, Huntington i distonies), patologies de la medul·la espinal (lesió medul·lar, tumors medul·lars, mielitis i mielopaties), malalties de la motoneurona (esclerosi lateral amiotròfica, paraplegia espàstia familiar i atrofies musculars espinals) i patologies del neurodesenvolupament (dislèxia, discalcúlia, trastorn d’atenció amb hiperactivitat, trastorns de la comunicació, etc.).

El servei de neurorehabilitació d’ASPID té convenis amb diferents universitats (Universitat de Lleida, Universitat Oberta de Catalunya, Institut Universitari Guttmann, Fundació Universitària del Bages, Blanquerna-Universitat Ramon Llull i Escola Universitària de la Salut i l’Esport) amb l’objectiu de facilitar que els seus alumnes hi puguin fer les pràctiques.