NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida

Alimentació, descans, exercici i vida social, claus per no perdre la memòria

La neuropsicologia de NeuroLleida Olga Gelonch dóna alguns consells per mantenir la capacitat cognitiva en la xerrada “La memòria em falla, he de preocupar-me?”

20/10/2022

“Una alimentació equilibrada, descansar adequadament, fer exercici i mantenir una bona activitat social” són alguns dels hàbits de salut que poden ajudar a mantenir la capacitat cognitiva, segons ha explicat aquesta tarda la neuropsicòloga Olga Gelonch en el decurs de la conferència “La memòria em falla, he de preocupar-me?”. L’objectiu principal de l’acte, adreçat bàsicament al col·lectiu de la gent gran, era sensibilitzar els assistents sobre les seves capacitats, explicar les causes dels oblits quotidians i aportar consells per evitar-los o mitigar-los. La xerrada, celebrada a la Sala Jaume Magre de Lleida davant un auditori de 150 persones, ha estat organitzada per NeuroLleida, servei d’ASPID.

Gelonch ha recomanat “fer les coses poc a poc, escriure notes de recordatori i repetir les coses que no volem oblidar” per tal de reduir aquests oblits, normals quan hom es fa gran”. La neuropsicòloga remarca la diferència que hi ha entre un procés que forma part d’un envelliment normal i el que és degut a l’inici d’alguna malaltia degenerativa. ”No és el mateix no recordar on has deixat les claus de casa, fet relativament quotidià, que oblidar on vius o el nom de familiars pròxims”, ha assegurat. D’altra banda, és important conèixer els hàbits i detectar els canvis en la conducta de les persones grans per detectar possibles deterioraments cognitius.

Tenir pèrdues de memòria no vol dir tenir demència. Amb l’edat és normal que es redueixi la capacitat de retenir i processar informació, hi ha una major dificultat en recuperar els noms o mantenir una informació, no s’absorbeixen la mateixa quantitat de detalls, costa més recordar dades verbals, dates i llocs on han succeït els fets, es fa més difícil fer més d’una tasca alhora i les tasques visuals i construccions es tornen més complicades.

D’altra banda, els lapsus i els oblits no són símptomes de demència. Els oblits són necessaris, ja que és impossible que el cervell humà emmagatzemi tota la informació que rep al llarg de la vida. És normal oblidar aquella informació que no rememorem algun cop, que hem emmagatzemat en la memòria de curt termini (que no es guarda) o que correspon a experiències negatives que no volem recordar. Els lapsus són errors de la memòria que són conseqüència d’estar distrets o preocupats, o de no haver estat atents, i són normals a qualsevol edat.

Cal recordar que ASPID va posar en marxa (a través del seu servei NeuroLleida) el projecte “Neuroactiva't: Promoció d'envelliment actiu”, un programa amb el suport de la Fundació La Caixa, adreçat al col·lectiu de la gent gran que es porta a terme al Pla d’Urgell, la Noguera, el Segrià i l’Urgell amb objectiu principal fomentar l'envelliment actiu i l'autonomia de les persones grans.

Servei de premsa ASPID: tel. 675 82 89 82