NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida

Èxit de la 1ª experiència conjunta realitzada entre NeuroLleida i la Biblioteca Joan Duch de Juneda

13/07/2018

Durant els mesos d’abril a juny s’ha desenvolupat la 1ª experiència del projecte de Capacitació Personal en entorn comunitari desenvolupada a la biblioteca Joan Duch de Juneda.

Es tracta d’un projecte adreçat a persones amb discapacitat i escasses competències sòcio-laborals, que vol promoure el desenvolupament de les capacitats personals i l’adquisició de competències pre-laborals bàsiques, al mateix temps que incideix en aspectes transversals i tant importants com són la responsabilitat, l’autonomia i la ressolució de problemes.

El Jaume és la persona que s’ha beneficiat d’aquest projecte. Ell és usuari de 2 dels serveis d’ASPID, NeuroLleida i el Centre d’Atenció Diürna Candi Villafañe. Ambdós serveis tenen com a objectiu ajudar els seus usuaris a recuperar i/o compensar les seves capacitats funcionals alterades i millorar la seva autonomia en tots els àmbits de la seva vida. Per aquest motiu, resulta molt important que els usuaris tinguin la possibilitat d’entrenar i practicar els aprenentatges que els ensenyen els professionals en entorns normalitzats, fora del centre, per aproximar-se tant com sigui possible a la seva realitat.

La Biblioteca Joan Duch de Juneda forma part del projecte de Biblioteques inclusives de la xarxa de Biblioteques Públiques de Catalunya, programa que pretén que les biblioteques siguin espais integradors i generadors d’oportunitats de futur per a les persones amb discapacitat per garantir la seva inserció plena a la societat.

Durant els 2 mesos i mig en què ha durat l’experiència, el Jaume ha desenvolupat diverses tasques, com arxivar i ordenar llibres, escannejar documentació, fer encàrrecs, desmagnetitzar els llibres retornats, etc. Se li demanava un compliment d’horaris, ritme de treball, organització, aprenentatge de noves tasques, comprensió d’instruccions i tolerància a les crítiques, entre d’altres coses. La terapeuta ocupacional d’ASPID mantenia un contacte directe amb les bibliotecàries i les orientava i donava pautes per facilitar el compliment dels objectius terapèutics.

La valoració de l’experiència ha estat altament positiva des de totes les parts i ja s’està valorant la possibilitat d’emprendre aviat una nova experiència.

Des d’ASPID es vol transmetre un agraïment molt especial a l’ajuntament de Juneda per haver permès aquesta experiència i en especial a la Isabel, Marta i Silvia, bibliotecàries de la Biblioteca Joan Duch de Juneda.