NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida

Desxifrant el misteri del cervell: una mirada a l’exploració neuropsicològica

03/04/2024

La neuropsicologia és una branca especialitzada de la psicologia que estudia la relació entre el cervell i la conducta i esdevé una eina essencial per comprendre la complexitat del cervell humà i les seves interaccions amb la conducta i les emocions.


La neuropsicologia ajuda a entendre com el cervell influeix en el comportament, les emocions i les habilitats mentals de la persona.



El professional de la neuropsicologia pot desenvolupar les seves accions en diferents àmbits, ja sigui en l’àmbit clínic, jurídic-forense, en recerca o en educació. A Neurolleida estem especialitzats en l’àmbit clínic, i en aquest article descriurem una de les funcions del neuropsicòleg que treballa en aquest àmbit, en concret l’avaluació neuropsicològica (també anomenada exploració neuropsicològica).


L’exploració neuropsicològica és un procés que implica l'avaluació exhaustiva de les funcions cerebrals i el comportament d'una persona, procés que a Neurolleida realitzem des de la Unitat de Diagnòstic Neuropsicològic, especialitzada en aquest procediment.


L’objectiu general de l’exploració neuropsicològica és conèixer si la persona avaluada presenta algun tipus d’alteració cognitiva, i, en cas afirmatiu, guiar en el diagnòstic i el pronòstic i també orientar en el disseny d'intervencions terapèutiques específiques.



Una exploració neuropsicològica s’inicia amb una entrevista clínica personalitzada amb la persona a avaluar i, en funció del cas, també amb algun membre de la família, amb l’objectiu de conèixer les característiques de funcionament de la persona, tant el funcionament passat com l’actual. Seguidament s’administren una sèrie de proves estandarditzades i específiques que avaluen el funcionament de diverses àrees cognitives com la memòria, l'atenció, el llenguatge, les habilitats visuals-espacials, el raonament o la resolució de problemes, així com també qüestionaris que valoren aspectes emocionals i de comportament. Amb tota aquesta informació, el neuropsicòleg estudiarà i analitzarà els resultats, els recollirà en un informe i es reunirà amb el pacient i família per explicar-los-hi i orientar-los si cal iniciar alguna intervenció.

Els resultats de l’exploració neuropsicològica seran d’utilitat per:

  1. Guiar en el diagnòstic. Per exemple, per ajudar a detectar si la persona presenta símptomes compatibles amb una malaltia neurodegenerativa, com ara la malaltia d'Alzheimer o una altra demència, símptomes propis d’un trastorn del neurodesenvolupament, com el trastorn per dèficit d’atenció (TDAH) o la dislèxia, d’entre d’altres possibilitats. Així mateix, també resultarà d’utilitat per ajudar a determinar si una altra condició mèdica està repercutint en el funcionament cognitiu de la persona, com per exemple un ictus, un altre dany cerebral o una malaltia mental, els quals poden ocasionar problemes cognitius.
  2. Valorar els efectes d'un tractament. Possibilitarà el seguir de prop l’evolució de les funcions cognitives de la persona un cop ha iniciat el tractament, ajudant a determinar si aquest està sent eficaç o si cal ajustar-lo.
  3. Dissenyar plans de tractament personalitzats: Permetrà identificar els punts forts i febles cognitius de la persona, permetent dissenyar plans de tractament personalitzats per abordar les seves necessitats de manera el màxim d’eficaç.
  4. Preveure la progressió de la malaltia: Pot ajudar a preveure la progressió de la malaltia i identificar canvis cognitius o funcionals al llarg del temps, el que permetrà als professionals ajustar els tractaments i els suports segons les necessitats evolutives del pacient.
  5. Orientar en la presa de decisions: Pot ajudar a les famílies en la presa de decisions complexes relacionades amb les cures que necessita el seu familiar, proporcionant així una base objectiva per a aquestes decisions perquè comprendran millor les necessitats i les capacitats de la persona.

En resum, des de Neurolleida entenem que l’exploració neuropsicològica esdevé una eina molt valuosa per avaluar i gestionar la salut cognitiva en persones adultes, ajudant a identificar problemes, proporcionant diagnòstics precisos, guiant el tractament i monitoritzant la progressió al llarg del temps. Per aquest motiu, recomanem que tota persona amb un interès o preocupació en relació a les seves funcions cognitives o les d’una persona propera, consideri contactar amb un professional de la neuropsicologia per valorar la pertinència de realitzar una exploració neuropsicològica.

Olga Gelonch Rosinach
Neuropsicòloga
Unitat de Diagnòstic Neuropsicològic de NeuroLleida

Olga Gelonch és doctora en psicologia, psicòloga experta en neuropsicologia i neuropsicòloga forense, amb 25 anys d’experiència en l’avaluació neuropsicològica.