NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida

Neurolleida reforça el suport terapèutic i emocional a les persones amb discapacitat

06/05/2020

El servei especialitzat d’ASPID atén més de 35 pacients, principalment mitjançant processos de telerehabilitació 

NeuroLleida ha potenciat nous protocols, mètodes i pràctiques per adaptar l’atenció als pacients seguint les preceptives normatives i sense posar en risc la seva salut. Això ha representat un triple esforç d’implementació d’aquests serveis via online i telerehabilitació, i suport emocional davant els handicaps i la incertesa del col·lectiu afectat sobre la resolució de l’actual crisi sanitària.

Els serveis de rehabilitació funcional de NeuroLleida s’ha adaptat a la situació per tal de continuar el tractament a persones afectades per lesions neurològiques d’origen divers (ictus, traumatismes craneoencefàlics, persones amb demència...). Els tractaments individuals es fan mitjançant telerehabilitació, especialment els referents a neuropsicologia, logopèdia i psicologia. Concretament, el servei té cura de 35 pacients amb aquesta nova modalitat.

Per reforçar la tasca feta en aquest àmbit, NeuroLleida ha creat un banc de recursos digitals on els pacients i les famílies poden accedir a vídeos amb activitats i recomanacions que els permeten mantenir les seves capacitats cognitives i físiques (https://www.neurolleida.cat/ca/associacio/neurolleida/-/t-5061).

D’altra banda, Neurolleida posa en marxa aquesta setmana una nova modalitat experimental per a grups de tractament online. Concretament, grups reduïts de 4 o 5 persones afectades per demència rebran atenció a través de videotrucades (dues setmanals) en sessions conduïdes per professionals de neuropsicologia i teràpia ocupacional.

Cal recordar que NeuroLleida estava atenent abans de l’estat d’alarma 73 pacients en tractaments neurorehabilitadors o en fase d’estudi o diagnòstic.

 
Context i realitat de les persones amb discapacitat

La realitat present ha evidenciat que un gran nombre de persones amb discapacitat no disposen dels mitjans electrònics i/o no tenen competències i coneixements de les TIC que els permeti accedir a vies de comunicació alternatives. En aquest sentit, ASPID està intensificant totes les accions destinades a formar i donar el suport necessari als usuaris, aportant les eines d’aprenentatge de mètodes on line perquè l’interessat pugui seguir l’itinerari personal. L’objectiu és que totes les persones amb discapacitat puguin tenir uns coneixements bàsics de les TIC que els permeti la inclusió i eviti que quedin excloses.

Cal destacar també que l'estat emocional de les persones d’aquest sector és un factor que ha adquirit força rellevància. En molts casos els afectats es mostren neguitosos degut a la incertesa i la por davant el desconeixement de com és resoldrà la situació i quin impacte tindrà sobre les seves vides, per la qual cosa els tècnics de l’associació ha reforçat l’acompanyament emocional d’escolta, comprensió i, si cal, recerca de recursos. Les persones amb discapacitat ateses, a més, presenten en molts casos problemàtiques de salut que les fan més vulnerables davant la pandèmia. Així doncs, davant sensacions com l’ansietat, la por i la incertesa, cal un estret acompanyament amb suport psicosocial i recerca de recursos.

 Servei de premsa ASPID: tel. 675 82 89 82