NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida

Neurolleida atén 153 pacients el 2019, amb un total de 1912 sessions

13/07/2020

L’Àrea de Neuroprevenció va organitzar l’any passat 11 conferències informatives, amb 264 assistents, i 25 tallers de memòria, amb 339 participants

NeuroLleida, el Servei de Rehabilitació Funcional d’ASPID, va atendre durant l’any 2019 un total de 153 pacients, el que representa un increment del 26,4% respecte als 121 pacients de l’any 2018. A més, segons el balanç de l’any passat, es van portar a terme un total de 1.912 sessions de tractament a pacients, i les principals demandes es van centrar en les àrees de neuropsicologia i fisioteràpia especialitzada en neurorehabilitació.

Quant al perfil del pacient atès, el més freqüent va ser el d’edat compresa entre els 46 i els 65 anys, home o dona quasi a parts iguals, amb afectacions d'àmbit neurològic, principalment ictus i/o traumatismes cranioencefàlics. Cal remarcar que el 25% dels pacients atesos presentava alguna malaltia neurodegenerativa (majoritàriament deteriorament cognitiu, Alzheimer sobretot).

De la seva banda, la Unitat d'Atenció Infantil i Juvenil, posada en marxa el 2019, va atendre 23 infants que principalment presentaven problemes relacionats amb el neurodesenvolupament (dislèxia, dislàlia i trastorns del desenvolupament).

En el capítol de noves iniciatives, ASPID ha engegat, amb el suport de Agrupació AMMA, el projecte “Abordatge de l'Ictus”, un programa de rehabilitació especialitzat en la fase aguda i/o crònica del Ictus, que s’adreça a reduir els dèficits, potenciar les capacitat conservades i ajudar a aconseguir la màxima independència funcional a partir de tractaments individualitzats i/o en grup.


Objectius de Neurolleida

El servei de NeuroLleida, posat en marxa el 2012, està especialitzat en la valoració, el diagnòstic i el tractament de qualsevol disfunció física, cognitiva, emocional o de conducta que tinguin les persones que pateixen alguna patologia d’origen neurològic. Els objectius principals són desenvolupar estratègies destinades a minimitzar la discapacitat que pot presentar la persona afectada per alguna patologia neurològica; ajudar aquesta persona a assolir l’autonomia en les activitats de la vida diària, laboral i d’oci; i proporcionar-li el nivell més alt possible de qualitat de vida. Els principals àmbits de treball són tres: la neuroreahabilitació, la neuroprevenció i la formació.

En l’Àrea de NEUROREHABILITACIÓ, àmbit que inclou un ampli ventall d’activitats que s’adrecen a persones que presenten algun dèficit a nivell físic, cognitiu, funcional o emocional derivat d’alguna alteració del sistema nerviós, s’han atès un total de 153 persones (el 85% adults i el 15% infants). Cal dir que el 56% de les 153 persones han estat noves incorporacions.

El tipus d’actuacions portades a terme han estat tractaments individuals (97), tractaments en grup (31), valoracions (43) i valoracions i tractament (15). Per disciplines, en neuropsicologia s’han atès 72 pacients, amb 470 sessions; en fisioteràpia, 56 pacients, amb 540 sessions; en logopèdia, 30 pacients, amb 539 sessions; en psicologia, 24 pacients,amb 269 sessions, i en teràpia ocupacional, 18 pacients, amb 95 sessions (alguns pacients han estat atesos en més d’una disciplina).

L’edat mitjana dels pacients ha estat de 48 anys, amb una rang d’edat que ha oscil·lat entre els 3 i els 95 anys. Cal remarcar que un terç del total pertanyia a la franja compresa entre els 46 i els 65 anys. Per gèneres, el 53% han estat homes i el 47% dones.

Quan als diagnòstics de l’àrea neurològica, un 47% corresponen a Dany Cerebral Adquirit (ictus, traumes cranioencefàlics, encefalitis) i un 25% a alguna malaltia neurodegenerativa. En l’àrea reumatològica-traumatològica, un 48% correspon a fibromiàlgia i un 32% a cervicàlgia. En l’àrea psiquiàtrica, els diagnòstics més freqüents han estat el trastorn d’ansietat (27%), el trastorn d’adaptació (20%) i el trastorn bipolar (20%). En la Unitat Infantil i Juvenil han predominat els diagnòstics de trastorns de neurodesenvolupament (dislèxia, Trastorn de l’Espectre Autista, trastorn de l’aprenentatge no verbal), amb un 38%, seguit dels de trastorns psiquiàtrics (trastorn adaptatiu i trastorn negativista). 

En l’Àrea de NEUROPREVENCIÓ es fan xerrades i tallers adreçats a la població general per sensibilitzar i fomentar el desenvolupament de conductes i estils de vida saludables a fi de prevenir el deteriorament associat a l’edat.

L’any 2019 es van portar a terme 11 conferències, amb la participació de 264 persones. Les xerrades es van adreçar a la població en general i van aportar informació destinada a gaudir d’una millor salut física i mental que permeti assolir, per mitjà del foment d’hàbits de vida saludable i l’eliminació d’estils de vida perjudicials, l’envelliment en condicions òptimes .

Igualment, es van fer 25 tallers de memòria (al Segrià, la Noguera, l’Urgell i les Garrigues), en els quals van participar 339 persones. Els tallers són programes d’intervenció grupal adreçats a persones grans sense alteracions cognitives en els quals aquestes aprenen estratègies per mantenir les funcions cognitives i prevenir la instauració de processos neurodegeneratius.

En l’Àrea de FORMACIÓ es porten a terme cursos i activitats formatives sobre l’atenció a persones amb alteracions del sistema nerviós central, em aquest cas adreçades a professionals del sector sòciosanitari.

En aquest àmbit destaquen les Jornades Tècniques ASPID, destinades a aprofundir en els diferents àmbits d’intervenció en els quals treballa ASPID. L’any 2019 es van centrar en el “Trastorn específic del Llenguatge: actualització, família i escola” i van comptar amb la participació d’un centenar de professionals i d’estudiants.

També es van fer 2 cursos de formació per a empreses del sector sòciosanitari, destinats a aportar als assistents les habilitats i les competències específiques necessàries per atendre pacients amb afectacions neurològiques. En conjunt, van ser 26 hores de formació, amb 25 alumnes en total (professionals de residències geriàtriques bàsicament).

Quan a la formació d’estudiants en pràctiques, es va adreçar a universitaris de diversos centres als quals se’ls hi va donar una sèrie de coneixements pràctics que complementaven els estudis que estaven desenvolupant (psicologia, fisioteràpia, neuropsicologia, teràpia física neurològica). Es van formar 8 estudiants procedents de 5 universitats, amb un total de 830 hores de pràctiques. 

Cal dir finalment que l’equip de professionals de Neurolleida, format per 9 persones, va portar a terme l’any 2019 una desena de cursos de formació.


Servei de premsa ASPID: tel. 675 82 89 82