NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida

Aprenent a viure després d’un Ictus…

08/11/2016

Compartim amb tu les experiències de testimonis que es sobreposen a les adversitats…

A causa d’un Ictus, vaig començar a tenir dificultats per caminar i en la utilització de la meva mà esquerra. A partir d’aquest moment, vaig deixar de sortir sola de casa per por a caure i, activitats senzilles com vestir-me, mantenir la meva higiene personal, cuinar i entre d’altres, van resultar ser molt més difícils.

Fins llavors, treballava en una oficina i era mestressa de casa, feia natació, bicicleta i anava al gimnàs. Però la meva autonomia es va veure reduïda i necessitava ajuda per a realitzar algunes activitats que, en el dia a dia, quan no tens cap limitació no tenen importància, però quan la teva vida fa un canvi tan radical comencen a prendre rellevància. Havia de lluitar contra la inestabilitat, la tremolor, la falta de coordinació i la manca de força en la mà.

Després d’un procés de rehabilitació intensiu, el meu metge em va recomanar continuar-lo i em va parlar de NeuroLleida, el servei de neurorehabilitació d’ASPID.

Tot va començar amb una valoració inicial, en la que va detectar una sèrie de dificultats que restringien un bon desenvolupament de les activitats en la vida diària. Per aquest motiu vaig començar intervenció amb Teràpia Ocupacional, una disciplina que era totalment desconeguda per a mi.

Comença el tractament, l’abordatge en teràpia ocupacional de NeuroLleida...


El Terapeuta Ocupacional  em va fer una sèrie de valoracions en què va tenir en compte les activitats bàsiques de la vida diària, com córrer, dutxar-me o vestir-me, així també com altres aspectes com els meus antecedents laborals o les meves activitats d’oci i temps lliure. El desenvolupament de cadascun d’aquests aspectes es varen veure limitats a conseqüència de l’Ictus.

L’abordatge de teràpia ocupacional que t’oferim des de NeuroLleida, actua amb l’objectiu de millorar les teves capacitats, per a que per tu mateix, puguis fer les activitats de cada dia com vestir-te, la teva higiene personal,... aconseguint més autonomia personal.

El tractament de rehabilitació es va centrar en:
Entrenament de les Activitats bàsiques i instrumentals de la vida diària i rehabilitació de la mà

Aquest tractament consistia a aprendre noves tècniques per a realitzar activitats que, a priori, resulten molt senzilles, com botonar-me les camises, lligar-me els cordons, o posar-me una jaqueta. Tasques que per mi requerien un gran esforç, ja que la coordinació em suposava un repte cada dia. Tal eren les meves dificultats, que fins llavors moltes de les tasques, amb freqüència, les acabaven fent els meus familiars.

Per aconseguir arribar a ser autònoma tant en les activitats bàsiques de la vida diària com en les instrumentals, era necessari treballar prèviament la mà afectada. El treball de la mà va consistir en re-entrenar les meves habilitats i el control motor, mitjançant una sèrie d’exercicis adaptats a les meves necessitats i que són prèviament planificats per la terapeuta. Aquests exercicis es fan durant les diferents sessions al centre i sobretot a casa.

Durant les sessions la terapeuta corregeix postures inadequades, que les realitzo al no poder controlar els moviments de la meva mà i que causen la sobrecàrrega d’altres parts del cos.

Orientació i assessorament 


La terapeuta ocupacional m’ha facilitat una sèrie d’estratègies compensatòries, o bé recomanacions sobre l’ús productes de suport que em permetin, malgrat les meves limitacions funcionals de la mà esquerra causades per les tremolors, ser el més autònoma possible, en tasques com cuinar, menjar, etc.

Petits canvis pels altres però grans i imparables per mi...

En l’actualitat continuo amb el tractament que m’ofereix NeuroLleida, i amb la teràpia ocupacional estic aconseguint:

  1. Major control del moviment dels dits i a través de les ajudes tècniques en algunes de les tasques que realitzo.
  2. Sortir sola de casa i continuo fent esport. La natació per exemple, forma part del meu procés de rehabilitació.
  3. Les meves habilitats per a utilitzar correctament l’ordinador, van millorant amb el temps.

Encara estic en plena adaptació a aquesta nova situació. He après que sigui quin sigui l’escenari que em toca viure, he de lluitar i no deixar-me emportar per la desgana, el que suposa esforçar-me per integrar la mà esquerra, realitzar els diferents exercicis, adonar-me que la vida continua i que puc fer moltes més coses de les que em crec capaç.

El meu objectiu final no és tornar a tenir la vida que tenia abans de la malaltia, però si aconseguir petits canvis, però que són molt importants per a mi, al recuperar l’autonomia perduda amb l’ajuda de la Terapeuta Ocupacional.

NeuroLleida treballa amb tu i el teu entorn, per oferir-te un procés de rehabilitació especialitzada i global, a la vegada orientant-te i esdevenint el teu suport per a que puguis abordar les conseqüències originades per l’ictus, tot aconseguint la màxima autonomia possible.