NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida

Inici del nou curs del programa neuroactiva't d'Aspid

06/09/2016

Diverses persones amb afectació del deteriorament cognitiu lleu participen enguany en un projecte que inclou noves activitats

NeuroLleida, el Servei de Rehabilitació Funcional de l’Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida (ASPID), posarà en marxa el dimarts 20 de setembre el nou curs de Neuroactiva’t, el primer i únic programa multicomponent a Lleida adreçat a les persones que tenen afectació del deteriorament cognitiu lleu, que busca fer un abordatge integral, aplicant una estimulació que abasta les funcions cognitives, físiques, funcionals, emocionals i relacionals.

En aquesta segona edició de l’innovador programa Neuroactiva’t hi participaran un màxim de 9 persones, que gaudiran dels nous materials i les noves activitats dissenyades específicament pels professionals de NeuroLleida per fer el projecte el més atractiu possible. Sense deixar d’estimular totes les funcions cognitives, es fuig de programes predissenyats basats únicament en el format de fitxes de memòria i atenció, per oferir un tractament estructurat, sistemàtic i adaptat a la vida quotidiana de cada persona per tal d’aconseguir que l’apliqui al seu dia a dia.

Els participants desenvolupen activitats centrades en tasques quotidianes —com són planificar la compra o elaborar una recepta— en les quals intervenen funcions executives com la planificació, l’organització, la presa de decisions, la seqüenciació, etc. Al mateix temps s’aprofita la mateixa tasca que desenvolupen per estimular la memòria i recordar, per exemple, els elements que cal comprar. El programa també inclou una sortida trimestral, destinada a assolir una estimulació en l’entorn quotidià, alhora que es potencia la cultura i la socialització dels participants. L’any passat es va organitzar una visita al Museu de l’Automoció Roda Roda i a les Adoberies de Lleida.

Pel que fa al curs passat, 5 pacients van finalitzar el programa aconseguint mantenir el mateix nivell cognitiu que a l’inici del projecte. Per tant, l’estimulació cognitiva i física que es du a terme ha alentit la progressió i ha ajudat a que les persones es mantinguin estables dins del seu Deteriorament Cognitiu Lleu (DCL).

Neuroactiva’t es basa en l’evidència científica i afavoreix la potenciació de la memòria, l’atenció i el llenguatge; el manteniment i la millora de les capacitats físiques; la promoció i l’enfortiment de les relacions socials i la participació en la comunitat, i el reforç de la motivació, l’autoconfiança i el benestar emocional. Altres programes que NeuroLleida ofereix a persones amb dificultats de memòria són exploracions neuropsicològiques, rehabilitació cognitiva per ordinador, abordatge individual en rehabilitació neuropsicològica i assessorament i orientació individualitzada.

Els estudis recents demostren que les persones amb DCL que fan programes d’estimulació cognitiva aconsegueixen frenar i ajornar l’evolució a demència. Cal dir que la prevalença estimada de DCL en la població general és d’un 10-20% en les persones més grans de 65 anys i aquestes tenen un risc més elevat de desenvolupar posteriorment una demència.

NeuroLleida, servei posat en marxa el 2012, està especialitzat en la valoració, tractament i assessorament de disfuncions físiques, cognitives, emocionals o de conducta. Aquest tractament, que pot ser de tipus intensiu o de manteniment, es fa sempre en col•laboració amb la família del pacient. Els tipus d’actuacions desenvolupades són exploracions neuropsicològiques, tractaments (individuals o grupals) i accions de prevenció i sensibilització (xerrades i accions puntuals). El seu objectiu bàsic és minimitzar la discapacitat que pot presentar la persona i millorar l’autonomia funcional i el benestar dels pacients acollits al programa.

Servei de premsa ASPID: tel. 973 22 15 96 / 675 82 89 82