NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida
NEUROLLEIDA Associacions Lleida Lleida

Inauguració del nou local de NeuroLleida i del Servei d'autonomia d'ASPID

06/04/2018

L’equipament, de 150 m2, està situat en el carrer Príncep de Viana 94 de Lleida

INAUGURACIÓ DE LA SEU DELS SERVEIS DE NEUROREHABILITACIÓ I AUTONOMIA PERSONAL D’ASPID

Unes 900 persones es van beneficiar d’aquests serveis l’any 2017

ASPID inaugurarà avui dijous, dia 5 d’abril, a les 18.30 hores, la nova seu de Lleida que acull els serveis de Neurorehabilitació i d’Autonomia Personal, la qual compta amb els recursos socials i sanitaris necessaris per fomentar el màxim grau possible d’autonomia personal a les persones amb discapacitat, dependència i/o afectacions d’origen neurològic. Les noves instal·lacions, de 150 m2, estan situades en el carrer Príncep de Viana 94, a la ciutat de Lleida. L’acte serà presidit per Bibiana Bendicho, presidenta d’ASPID, i per Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida.

La inauguració de l’equipament, que ja funciona des de fa uns mesos, consolida un espai de referència amb una innovadora cartera de serveis per garantir un model d'atenció integral a les persones afectades. Així, el nou centre ofereix suports en l'àmbit d'assessorament i acompanyament per a l’autonomia personal, tractament neurorehabilitador i desenvolupament d'activitats de participació social i d'ajuda mútua.

El cost del condicionament del local ha estat de 68.406,09 €, incloses les obres d’adequació, instal·lacions, mobiliari i equipaments tecnològics i de neurorehabilitació. El finançament ha anat a càrrec de la  Diputació de Lleida, amb 30.000 € (43,8% del finançament), l’Obra Social La Caixa, amb 28.160 € (41,1%), Fundació Onces, amb 6.050 € (8,8%) i Club Leones Lleida, amb 4.196 € (6,1%).

NeuroLleida, quasi 400 persones ateses

NeuroLleida és un servei especialitzat en la neurorehabilitació de malalties neurològiques que atén, entre d’altres, persones afectades per dany cerebral, lesió medul·lar, malalties neurodegeneratives, etc. A més, desenvolupa programes de prevenció del deteriorament cognitiu associat a l’edat i desenvolupa tallers de millora de la memòria i conferències divulgatives adreçades a la població general.

Per mitjà d’un equip coordinat de professionals interdisciplinaris especialitzats en l’àmbit neurològic, l’objectiu de NeuroLleida és ajudar la persona a aconseguir el nivell més alt possible d’autonomia funcional i satisfacció personal, mitjançant la intervenció i millora de les seves capacitats físiques, cognitives, funcionals, de comunicació, i també abordant els possibles problemes de conducta i trastorns emocionals que puguin estar presents.

L’any 2017 el servei va atendre 108 pacients amb tractaments neurorehabilitadors i va desenvolupar 1.589 sessions de neurorehabilitació en diferents disciplines (la fisioteràpia i la neuropsicologia van ser les més sol·licitades). En l’àmbit de la neuroprevenció, es van desenvolupar tallers per al manteniment i la millora de la memòria en gent gran, en els quals van participar 275 persones grans, amb col·laboració a l’Ajuntament de Lleida, Ajuntament de Tàrrega i Consell Comarcal de l’Urgell.

D’altra banda, en el marc del programa de neuroprevenció adreçat a fomentar l’envelliment saludable en la població, s’han ofert cicles informatius en 58 poblacions de la comarca de la Noguera, el Segrià, l’Urgell i les Garrigues, amb més de 1.106 assistents.

De cara al 2018, la disponibilitat de noves instal·lacions permetrà endegar el desenvolupament de programes de tractament específic per a la població infantil amb trastorns del neurodesenvolupament (dislèxia, TDAH, etc.).

Serveis d’Autonomia Personal, més de 500 persones beneficiades

Els Serveis d’Autonomia Personal de ASPID estan destinats a endegar experiències innovadores per al foment de l’autonomia personal. L'objectiu és promoure una millor qualitat de vida i benestar personal a les persones beneficiaries així com les seves famílies.

El Servei d’Atenció Domiciliària ofereix a les persones i famílies el suport professional necessari per possibilitar la vida en autonomia en el propi domicili, com ara atenció i cura personal (suport per la higiene i cura personal, mobilitzacions en la llar, suport per vestir, preparació d’àpats, cures bàsiques i control medicació), l’acompanyament i suport social (acompanyaments fora domicili, vetlles hospitalàries...) i la neteja domiciliària (neteja de la Llar, compra d’aliments i/o productes...).

Durant l’any 2017, en l’àmbit dels Serveis d’Autonomia Domiciliària s’ha incrementat un 36% el nombre de persones beneficiàries dels serveis d’atenció domiciliària (46 en total), amb la prestació de 18.298 hores de serveis. La major part de nous serveis han estat dirigits a persones grans en situació de dependència.

Pel que fa al Serveis de Foment de la Vida Independent, es fonamenten en un model d’atenció integral centrada en la persona, on s’aplica una metodologia de treball comunitari, generant xarxes i aliances per a la participació social i relacional, identificant serveis de proximitat, treballant conjuntament amb els agents  socials i de salut.

En total, 515 persones es van beneficiar dels serveis d’aquest àmbit: el serveis d’Assessorament, Orientació i Informació van atendre 271 persones ateses; els grups de participació van comptar amb 31 persones beneficiaries, i les sessions de Formació en Discapacitat i Vida Independent van acollir 213 persones.

ASPID és una organització social de la demarcació de Lleida que treballa per afavorir la qualitat de vida de les persones, especialment aquelles en situació de discapacitat i/o vulnerabilitat, oferint eines i suports centrats en la persona i que afavoreixin el seu desenvolupament integral. 

Servei de premsa ASPID: tel. 973 22 15 96